Kriterier

Kriterier är ett begrepp du som tränar hund säkert hört till leda, men vad innebär begreppet egentligen och varför är det så viktigt?

Jag brukar skoja och fråga vad som är den absolut viktigaste faktorn för att komma någonstans med sin hundträning, svaret är halvt på skämt och halvt på allvar: Att faktiskt träna!
Det är den ena och förmodligen absolut viktigaste ”ingrediensen” men som stark 2,a kommer: Hur man tränar.

Poängen med varje träningspass borde ju egentligen vara att hunden ska bli snäppet bättre än det föregående, och hur åstadkommer man då detta?

Självklara svar är att planera upplägget av träningen så effektivt som möjligt (lagom stegring, bra förklaringsmodell/teknik osv) samt även så bra timing och värdefulla belöningar som möjligt.
Men den kanske än viktigare komponenten är just då att sätta bra kriterier.

Det innebär bla att man sätter lägsta nivån för vad hunden ska prestera för att få belöning!

Ponera att jag exempelvis vill träna läggande från sättande och fokuset ligger på att få ett snabbare läggande. Då behöver jag ställa mig frågan ungefär med vilken hastighet det genomsnittliga läggandet har och sen bara belöna allt som är där eller över.
Normalt sett skulle jag lösa ett för dåligt läggande med att ”reta” hunden lite.
Ett par pass senare har förhoppningsvis genomsnittshastigheten ökat något varvid jag då får höja kriteriet snäppet mer. Kriterier är mao en färskvara som man får förändra i takt med träningens gång.

Sen finns det lägen där man kanske faktiskt behöver sänka sina kriterier, säg att man tex petat i detaljer i positionen vid fotgående. Man kanske bara har jobbat korta sträckor och inte i en kedja. Men nu ska man plötsligt köra lite uthållighet i längre sträckor alt sätta in det i en kedja. Då måste man ha klart för sig att man i det läget behöver sänka kriterierna för positionen något för att ist sätta högre på attityd och uthållighet.
Att kunna sätta bra kriterier handlar också till stor del om att faktiskt ha planerat sin inlärningskedja på ett tydligt sätt i lagom steg och då även ha fullt klart för sig rent konkret vad som för tillfället är ett lagom kriterium.

Tanken är ju att det ska vara så pass välprickat att hunden har möjlighet att till största delen lyckas, är kriteriet för högt och hunden misslyckas för ofta måste det sänkas. Ex bör kanske första kriteriet vid ”hålla apportbock” inte bestå av att gripa den utan endast visa intresse för den. Relativt snabbt höjer man det till att ”peta” på den för att därefter börja öppna munnen mot den osv.

Skriv gärna upp dom olika delarna av ett moment innan du börjar träna in det och ange i den planeringen allteftersom vad du tror är lagom kriterier för de olika delarna men glöm inte att förändra dessa allteftersom.

 

Kategorier: HundsnackHundträning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *