Oavsett vilken ras eller typ av hund man valt att köpa så är det ett i viss mån ett oskrivet A4 som det nu är upp till dig att fylla.
Hundens ärftliga egenskaper och de miljömässiga upplevelser den vart med om sina första 8v påverkar självfallet hur lätt/svårt vissa bitar är och kommer att vara. Det är helt krasst svårare att lära en ras avlad för hetsjakt att inte jaga, än en sällskapsras utan ”jaktlust”.
Men oavsett vilken typ av hund man införskaffat sig så har man stora möjligheter att påverka den inom ramen för dess gener.
Och det är precis det vi vill hjälpa dig att göra.

Onlinekursen du just läser är uppbyggd för att ge dig rätt start med den riktigt lilla valpen samt en ökad förståelse för hur hundar och hundträning fungerar.

Vi rekommenderar att man följer upp denna kurs antingen med en fysisk valpkurs alternativt med vår fortsättning för valpar-unghundar.

Vad handlar den första tiden med den lilla valpen om?

Dom allra första veckorna efter att valpen kommit hem bör man inte göra så mkt mer än lära känna varandra, börja leka, introducera koppel och halsband/sele (tänk bara på att en liten valp INTE ska gå promenader, ”tulta” med kortare sträckor är självfallet ok). Före 12 v sprutan bör man dessutom undvika hundtäta områden då valpen inte har fullgott vaccinationsskydd.

Rättsignal

Något av det första jag lär in är en såkallad ”rättsignal” vilket I praktiken är ett ord som man använder enbart för att förstärka när hunden gör rätt. ”Bra” är I sammanhanget oftast inte lämpligt då man använder det I en massa sammanhang. Själv använder jag ”Japp” och ”yes” men självfallet kan man ta vad som helst som inte används I andra sammanhang.

Så varför ska man använda sig av rättsignal, går det inte lika bra att bara berömma? Självklart kan man bara använda ”vanligt” beröm men det är inte lika tydligt för hunden, fördelen med en inlärd rättsignal är att den är konkretare och hunden lär sig snabbare.
Att lära in rättsignalen är lätt, säg ordet och ge godis samtidigt för att ladda det med innebörd för valpen. Börja också tidigt med att uppmuntra till lite kamplek då det är en formidabel källa till framtida motivation samt väldigt relationsstärkande. Tänk dock på att små valpar ska ha ”fyra tassar” I marken under tiden för att inte riskera skador.


Något annat jag gör mycket tidigt är en övning jag kallar för ”välja mig”, den går helt enkelt ut på att man står passivt med valpen I koppel och väntar tills valpen uppmärksammar en varvid man ger rättsignal och rejäl belöning. Detta utvecklar man sedan med mer störning. Denna övning är grymt bra för att verkligen öka valpens lyhördhet gentemot en själv.

Det är jätteviktigt att den får uppleva lite olika miljöer, människor, andra hundar/djur redan från start då mycket av dess framtida sociala och miljömässiga kompetens befästs redan före v 20. Men glöm inte att det behöver tid för återhämtning efteråt.

En liten valp har väldigt stort behov av lugn och ro, den behöver sova mycket och framförallt behöver den tid att smälta intryck när man haft med den ute på upplevelser. Jag brukar tänka att varannan dag är lagom för valpen att få en ”upplevelse”.

Det finns ett talesätt I hundvärlden som säger ”valpen ska ha upplevt 12 olika underlag, 12 olika ljud, 12 olika hundar etc före 12 v ålder”! Själv tycker jag att detta är för mycket för en såpass liten valp men grundtanken sväljer jag med hull och hår. Presentera den unga valpen på ett tryggt sätt för så mycket som möjligt det tjänar man så enormt mycket på I framtiden. Behovet av hur mycket tid man aktivt behöver lägga på detta beror såklart mycket på individ men även på vart man bor. Om man som jag bor I lägenhet inne I stan med buller, trafik, människor osv och som dessutom haft hundarna med mig på jobbet redan som små behöver såklart inte lägga lika mycket tid på miljön som någon som om man bor I hus på landet och har 2km till närmsta granne.

Och på tal om hur man bor.
Vad innebär det regelmässigt att ha en väluppfostrad hund?

Hunden hemma

Något man som instruktör väldigt ofta får frågan om är vad man ska ha för regler inomhus för sin valp, väldigt många tror som man förr talade om att hunden måste sova själv, inte får äta utan kommando,
inte får vara med hursomhelst, måste gå ut genom dörren sist etc. Detta skulle då på något magiskt vis befästa ledarskapet över valpen.

Detta är komplett förlegat (även om det kan finnas andra anledningar till vissa av reglerna). Det något flummiga svaret på vilka regler man bör ha är, det är helt upp till dig själv! Det enda som egentligen är ett måste är att valpen måste lära sig att ta det lugnt inomhus.
Mina hundar har väldigt få fasta regler inomhus och får vara vart dom vill, även I säng och soffa så länge dom respekterar när jag visar att jag för tillfället inte vill ha dom inpå.
Man bör däremot fundera på hur man vill ha det med den vuxna hunden, är man ok med att ha den I säng, soffa etc? Om inte kanske man inte bör vänja in den vid detta från start, man kanske hellre ska ta en madrass som man lägger på golvet och sover bredvid valpen I början.

Själv brukar jag avgränsa ett utrymme I sovrummet precis bredvid min säng så att jag mer ell mindre kan stoppa ner handen till valpen, fördelen med att begränsa utrymmet är att den lättare tar det lugnt och faktiskt sover samt att rumsrenhetsträningen går snabbare då den inte vill uträtta sina behov där den sover och därmed snabbare säger till.
Självklart är det ok att bestämma att hunden inte får vara i sängen (även om jag personligen har svårt att tänka mig att inte sova med hundarna i sängen).
Däremot bör man fundera på var sovplatsen ska vara även o m den inte får vara i sängen, en hund är ett flockdjur och vill oftast sova I närheten så för mig personligen känns det fel att inte låta den sova I eller i anslutning till sovrummet om den vill. Framförallt den första valptiden tycker jag nog att man bör se till valpens behov av närhet och lösa detta.